Zocher, Louis Paul

Zocher, Louis Paul (1820-1915)
Louis Paul Zocher was en is een van de bekendste tuinarchitecten uit Nederland. (Haarlem 10-8- 1820 – Haarlem 7-9- 1915) . Zoon van Jan David Zocher, tuinarchitect en architect, en Amij Maij. Op 31-5-1855 gehuwd met Wilhelmina Geertruida Santbergen (1828-1862). Uit dit huwelijk werden, behalve 1 zoon die jong overleed, 2 dochters geboren. Na haar overlijden gehuwd op 3-3-1881 met Anna Maria Henrika Elizabeth Wellan (1840-1920). Dit huwelijk bleef kinderloos.

Louis Paul Zocher was een telg uit een vermaard geslacht van tuinarchitecten. De ontwerpen van zijn grootvader Johan David senior, zijn oom Carl Georg en zijn vader, Johan David junior, genoten landelijke faam; de laatstgenoemde verwierf tevens bekendheid als architect. Daarnaast was vader Zocher vennoot van de firma Zocher en Comp., die ten noorden van de Kloppersingel bij Haarlem de boom- en vaste-plantenkwekerij ‘Rozenhagen’ exploiteerde. Aangezien de familie Zocher hier ook woonde, raakte Louis Paul als kind al geboeid door de schoonheid van de daar gekweekte bloemen en planten.

Bijna vanzelfsprekend raakte hij betrokken bij het werk op de kwekerij en bij de aanleg van de ontworpen tuinen, parken en begraafplaatsen. In 1837 ging de firma Zocher en Comp., na een fusie, deel uitmaken van de firma J.D. Zocher en Voorhelm Schneevoogt. Aan de bestaande cultures werd toen de teelt van en de handel in bloembollen en knolgewassen toegevoegd.

Externe links over deze ontwerper:
complete levensverhaal van Zocher