Projectontwikkeling

Wat is projectontwikkeling en wat doet een projectontwikkelaar?
Een projectontwikkelaar is iemand die een proces richting geeft met als uiteindelijke doel het realiseren van vastgoed. Een projectontwikkelaar is als een spin in het web die alle zaken regelt van bouwplannen tot het uiteindelijk gerealiseerde gebouw. De ontwikkelaars regelt alle aspecten die komen kijken bij o.a. de bouwgrond, het contact met de architecten en landschapsarchitecten, wat voor een functie een gebouw krijgt, contact met de aannemer, vergunningen en regels. Projectontwikkelaars werken net als landschapsarchitecten op zeer uiteenlopende schaalniveau’s.

Projectontwikkeling neem in de meeste gevallen risico’s met zich mee. Vaak wordt er in vastgoedplannen geinvesteerd zonder dat er voor 100% zeker is dat het vastgoed ook daadwerkelijk gebouwd, dan wel verkocht of verhuurd gaat worden. De partijen die vastgoed ontwikkelen zonder risico worden ook wel ontwikkelaars genoemd. Deze partij houdt zich vaak bezig met vastgoedontwikkelingen voor een externe partij die het vastgoed verder zal gaan exploiteren of verkopen.

Bij projectontwikkeling wordt er vaak onderscheidt gemaakt tussen woningbouw en commercieel vastgoed (zoals winkels, kantoren of bedrijfshallen). Sommige projectwontwikkelaars houden zich ook bezig met meer recreatieve leisure vastgoed ontwikkelingen zoals het in de markt zetten van vakantieparken en leisurecentra.

  

Projectontwikkelingsnieuws
Bij veel nieuwe vastgoedontwikkelingen wordt tegenwoordig de inzet van mensen uit het vakgebied van de landschapsarchitectuur betrokken. Vandaar dat we u via landschapsarchitectuur.net ook op de hoogte houden van belangrijke nieuwtjes uit de vastgoedontwikkeling.
Bezoek de nieuwspagina voor actuele nieuwsberichten.

De Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen
De Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) is in 1974 opgericht. De NEPROM stelt zich ten doel de samenwerking te bevorderen tussen de overheid en projectontwikkelingsmaatschappijen bij de totstandkoming van vastgoedprojecten. Daarnaast streeft de NEPROM ernaar om de gezamenlijke belangen van haar leden te behartigen. De leden van de NEPROM zijn in Nederland gevestigde rechtspersonen, die zich hoofdzakelijk of uitsluitend bezighouden met de ontwikkeling van onroerend goed. De NEPROM hanteert toelatingscriteria voor het lidmaatschap. Deze hebben betrekking op de vakkennis, op financiële stabiliteit en moraliteit. Nieuwe leden dienen de Erecode van de NEPROM te ondertekenen. Daarmee accepteren zij een aantal door de NEPROM geformuleerde gedragsregels.
Bezoek de website op: www.neprom.nl

 

Projectontwikkelaars in Nederland
Hieronder hebben we een overzicht gezet van de meest invloedrijke en grootste projectontwikkelaars uit Nederland. Naast deze lijst zijn er uiteraard nog veel meer ontwikkelaars.
>> Bekijk de lijst met projectontwikkelaars.