Prijsvragen


Een overzicht van de verschillende organisaties en instellingen waarbinnen prijsvragen worden georganiseerd of aangeboden.

Europan
Samenwerkingsverband van gemiddeld twintig Europese landen organiseert Europan om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw. Ook landschappelijke aspecten spelen een steeds grotere rol in de opgaven die worden voorgelegd. Europan nodigt jonge architecten uit oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten.
Web: www.europan.nl

Steunpunt ontwerpwedstrijden
Om de wedstrijdcultuur te verbeteren hebben de koepels van bouwbedrijven, projectontwikkelaars, corporaties, ontwerpersver., de Vereniging Nederlandse gemeenten afspraken gemaakt. Zij onderschreven Kompas, de handleidingen voor het uitschrijven van wedstrijden en richtten een Steunpunt op voor uitschrijvers van wedstrijden. Wedstrijden kunnen worden ingezet voor de keuze van ontwerpers en/of de keuze van projectontwikkelaars
Web: www.ontwerpwedstrijden.nl

Archiprix
Een van de bekendste (internationale) prijsvragen binnen het vakgebied van de Landschapsarchitectuur
Web: www.archiprix.org

Prix De Rome
De Prix de Rome is een Nederlandse ‘staats’prijs voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar. De prijs is bedoeld ter stimulering van de artistieke ontwikkeling, in een internationale context. Het is een genereuze kunstprijs voor kunstenaars, voor de kunstwereld en voor kunst- en architectuurliefhebbers.
Web: www.prixderome.nl

AM en NAI prijs
De AM NAi Prijs wordt uitgereikt aan het beste gebouw van een jonge architect. Deze prijs is een initiatief van het NAi en hoofdsponsor AM, ontwikkelaar van woonomgevingen, stedelijke centra, kantoren(parken) en winkelcentra, en bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 voor een nominatie en € 10.000 voor het winnende ontwerp. Het NAi en AM willen met de AM NAi Prijs de uitzonderlijke positie en de kwaliteit van de jonge architecten in Nederland belichten.
Web: www.nai.nl/toolbar/over_het_nai/prijzen

Grafische cultuurstichting
Ontwerp, realisatie en uitvoering van culturele projecten, producten en diensten komen tesamen in de grafische cultuurstichting. Hieruit worden diverse prijsvragen voor studenten georganiseerd.
Web: www.studentenprijs.nl

OAP Prijs
De Omgevingsarchitectuurprijs is dé prijs voor ontwerpen van het publiek domein, van projecten in de openbaar toegankelijke buitenruimte. Elke twee jaar worden opdrachtgevers én ontwerpers uitgenodigd hun projecten in deze sector te laten beoordelen.
Web: www.oap-prijs.nl

Het vijfde kwartier
Citadel Projecten ontwerpt in opdracht van woningcorporatie Staedion ruim 600 woningen in Wateringse Veld: Het Vijfde Kwartier. Midden in de wijk komt ook een informatiecentrum. Voor het ontwerp van dit centrum heeft Staedion een wedstrijd uitgeschreven: ontwerp een aansprekende, herkenbare gevel en een uitnodigende balie. Je kunt meedoen tot 30 jaar en je moet ingeschreven staan bij een studie bouwkunde, architectuur of vormgeving.
Web: www.hetvijfdekwartier.nl

• Prijsvraag / wedstrijd voor deze rubriek  toevoegen