Tuinstijlen in de tuinkunsthistorie

Alle informatie over tuinstijl- en sferen bijeen

Alles informatie over de diversiteit aan tuinstijlen en sferen in uw tuin op een pagina bijeen
Een juist sfeer of stijl maken in uw tuin is een vak apart. Er zijn verschillende technieken en methoden die u kunt toepassen om een specifieke sfeer te krijgen.

De kenmerken van tuinstijlen in de tuinkunsthistorie
In de tuinkunsthistorie kun je 4 verschillende stijlen onderscheiden:

1 Classicistisch
a. Renaissance, Toepassing 16e eeuw, Herleving van de oud-Romeinse tuin.
b. Barok, Toepassing 17e eeuw, met als hoogtepunt de regeerperiode van Lodewijk XIV. Machtsuitstraling, het gebouw als hoogtepunt.
c. Rococo, Toepassing 18e eeuw, tussen 1725 en 1775. Een vrolijke stijl met uitbundige, doch ranke versieringen.

2 Landschappelijk
a. Romantiek, Toepassing 2e helft 18e eeuw, begin 19e eeuw. Van tuin nauwelijks sprake.
b. Landschapsstijl (In Groningen: “Slingertoen”) Voor grotere tuinen, de vroegere tuinen besloten,; de latere hebben een verwevenheid met het landschap. Toepassing 19e eeuw.

3 Architectonisch
a. Architectonische stijl, Toepassing begin 20e eeuw.
b. Bordertuin,Door invloed Mien Ruys nam de border in Nederland een grote vlucht in het midden van de 20e eeuw.
c. Zakelijke tuin, grote invloed van Mien Ruys met “griontegel”, voorloper van de gewassen grind tegel, een uitvinding uit 1952, en spoorbiel in de jaren ’50 en ’60 van de 20e eeuw.

4 Natuurinspiratie
Japans geïnspireerde vlonders, laag-onderhoud tuinen. Toepassing 2e helft 20e eeuw. De invloed van Louis G. Leroy is kenmerkend voor de afgelopen 30 jaar.

Klik hier voor een overzicht waarin de verschillende stijlonderdelen besproken worden

Strak & modern
Een strakke en moderne tuin typeert zich door voornamelijk rechte lijnen die strak in elkaar overgaan. Met als uitgangspunt een aantal belangrijke zichtlijnen vanuit huis en een gepaste kleurstelling. Het gebruik van diverse verschillende materialen geniet niet de voorkeur. Om de sfeer niet te druk te maken is de keuze uit slechts enkele verhardingsmaterialen aanbevolen.

Oosterse sferen
De rust en symboliek van oosterse tuinen spreken voor velen tot de verbeelding. De tuin als ultiem rustpunt in ons hectische bestaan. Geharkt grint als symbool van water en natuursteen brokken geordend gesitueerd als berglandschap in de tuin.

Exotische sferen
De tropen in uw achtertuin. Veel mensen dromen hiervan. De wuivende palmen en tuinbananen spreken tot de verbeelding. Het gebruik van specifieke materialen is van groot belang bij de creatie van een exotische sfeer. Denk hierbij aan bamboe, varens, mossen, cactussen en palmen. Het gebruik van schorsen en hout als verharding is onontbeerlijk en het gebruik van water is belangrijk.