Stappenplan voor een tuinontwerp

Je eigen tuin ontwerpen of toch een tuin- en landschapsarchitect inschakelen? Op deze pagina veel tips wanneer u besluit zelf aan de slag te gaan en voorbeeld ontwerpen. Indien u een bijdrage heeft voor deze rubriek, neem dan contact met ons op.

Stappenplan voor een tuinontwerp
In het algemeen kunnen we een aantak stappen onderscheiden die u kunt gebruiken om zelf een tuinontwerp te maken.

Stap 1 – Inventarisatie
Loop rond op het terrein en kijk aandachtig om u heen. Maak aantekeningen gedurende de dag en kijk waar er zon en schaduw is in de verschillende delen. Bepaal of u weinig tijd (onderhoudsvriendelijke tuin) of juist veel tijd (arbeidsintensieve tuin) wilt hebben.

Stap 2 – Inmeting
Gebruik een lang meetlint om alle maten van uw tuin op te nemen. Dit is erg belangrijk voor het uiteindelijke ontwerp en de plantenkeuze!

Stap 3 – Wensenlijst
Maak een lijst met al uw wensen. Wilt u een terras, groenblijvende heestersm een vijver of waterpartij? Kijk ook of u vaste planten wilt hebben, paden, een schuurtje, etc etc.

Stap 4 – Ideeën op papier zetten
De volgende stap is het in kaart brengen van uw ideeën. Gebruik een schetsrol om meerder keren te schetsen tot u de juiste vormen te pakken heeft en blijft dit doen tot het ontwerp in zijn totaal is geworden wat u zocht.

Stap 5 – Materialen en plantenkeuze
Maak een lijstje met uw materialen en plantenkeuze. Kijk goed naar de verschillende soorten, zon- en schaduwplanten, Ook de hoogtes zijn van belang. In borders lagere planten vooran en de hogere naar achteren. Erg belangrijk is ook de de bloeitijd. Van welke kleuren houdt u en welke periodes wilt u een bloeiende tuin?

Stap 6 – Keuze voor sfeer/thema
Let ook op of u in uw tuin een bepaalde sfeer of thema wilt hebben. Hier kunnen de planten een erg grote bijdrage aan leveren. Voorbeelden zijn rotstuinen, kruidentuinen, watertuinen, sprookjesachtige sferen, modern, klassiek etc.

Stap 7 – Plantenkeuze
De plantenkeuze moet u in uw eerdere plan verwerken tot een totaal beplantingsplan, waarbij zoals eerder gezegd de kleur en bloeitijden belangrijke aandachtspunten zijn.

Stap 8 – Uitvoering van het plan
De beste tijd voor de aanleg van uw tuin is in het najaar, rond september, oktober. Of u kiest er juist voor uw tuin in het voorjaar aan te leggen, zoals in april of mei. Dit zijn de maanden waarin het niet erg droog is, genoeg neerslag valt en waar de vorst is verdwenen. U kunt er ook voor kiezen om uw tuin door een bedrijf aan te laten leggen.

Stap 9 – Planten kopen
Op deze website ziet u een overzicht van alle tuincentra in Nederland. Hier kunt u de planten van uw keuze gaan zoeken. Ook kunt u bij kweker langsgaan. Let op dat u gezonde planten koopt die er sterk uitzien.

Stap 10 – Tuin beplanten
De laatste stap is het beplanten van uw tuin. Let op dat dit gebeurt zoals u al op papier hebt beschreven. Een algemeen beeld krijgt u het beste als u de planten eerst uitzet op de grond waar ze komen. Let op de plantafstanden onderling en zorg dat de planten de eerste weken goed water krijgen!

Tot slot
Let op een volwassen tuin heeft er jaren over gedaan om te groeien. Op korte termijn is dus niet in een keer het eindresultaat te bewerkstelligen wat u wellicht voor ogen had. Kijk voor de handelingen die u kunt verrichten aan uw tuin in de verschillende seizoenen ook op de tuinkalender.