Page, Russel

Page, Russel (1906-1985)
Russell Page wordt beschouwd als een van de voornaamste landschaparchitecten van zijn tijd. Een ontwerper wiens werk in zijn leven voortdurend het culturele en lichamelijke landschap verrijkte. Russell studeerde aan de Slade School van Kunst in Londen en Parijs voor zijn passie voor planten die tot een carrière leidde als professionele tuin ontwerper in 1928. In 1935 ging de Russell Pagina in partnerschap met Geoffrey Jellicoe, hoewel zij goede vrienden werden, heeft het partnerschap voor financiële redenen niet gewerkt. Van 1945 tot 1962, leefde en werkte Russell in Frankrijk en genoot van het internationaal gebruik en ondernam missies in Europa, het Midden-Oosten en het Noorden en Zuid-amerika.

Het was een ongewoon talent, een combinatie van artistieke flair en een deskundige tuinder. Russell merkte op “wij leven onder een opstapeling van perioden en stijlen en cultuur”. Hij werd in alle soort tuinieren projecten van kleine privéhuisje en stad tuinen naar openbare projecten en landscaped bedrijfsparken betrokken. Russell was uniek, niet alleen omdat zijn projecten zo verschillend waren, maar omdat zijn begrip van en empathie met de Europese tradities en Islamitische tuinen zo veelomvattend was. Dit gecombineerd met zijn uitgebreide kennis en gebruik van bomen en planten. Naast het wereldhoofdkwartier van Pepsico in New York ontwierp Russell Page niet alleen het landschap en beschreef de terreinen, die een verrukkelijke Water-Lelie tuin omvatten, hij werd ook betrokken met een opdracht voor het selecteren van de beeldhouwwerken. In 1962 het welbekende boek van Russell werd ‘De Opvoeding van een Tuinman’ gepubliceerd en dat wordt tot op heden herkend als een autoriteit binnen het gebied vak van tuin ontwerpen en wordt gezien als een bron van wijsheid op plantengebied.
De visie van Russell is het best in zijn eigen woorden gevangengenomen: “Of ik nou een landschap of een tuin of ik me bezig houd met het schikken van een raam-doos, ik spreek het probleem als een artiest aan die een afbeelding samenstelt; mijn bezorgdheid is met die voor de verhouding tussen voorwerpen. Dit geldt voor zowel hout, velden, water, rotsen, bomen, struiken en planten of groepen van planten”. Hij becommentarieerde ook Tuinen “er was een ding dat u niet kan veranderen en dat is de eigenaar”.

Wat van Russells werk kan is het kasteel van Leeds en in Havenlympne in Kent, Longleat en Sturford Mede in Wiltshire, Worcestershire en West-Wycombe Park, Buckinghamshire bewonderd worden. Hij ontwierp ook veel voor William Walton’s tuin (De bekende componist) Walton op het Eiland van Ischia van de Italiaanse kustlijn. U kan deze tuin tot op heden nog steeds bezoeken.

Citaat van Nicholas Whitehorn – Kaapstad, Zuid-afrika – Geen woorden zullen deze genie beschrijven!. Hoe als een landschapper, heb ik tien jaren nodig gehad om zijn werken te ontdekken!!. Hij is duidelijk en helaas vooral bekend voor zijn bijdrage aan het tijdeloze tuinieren.

Externe links over deze ontwerper:
Meer informatie over de foto van het castel in Leeds