Interview met Rob Verlinden

Interview met Rob Verlinden
De passie van tuinarchitect Rob Verlinden, een interview uit de NCRV gids door Eveline Helmink.
Directe link naar het complete interview NCRV gids – uit: 2003

‘De tuin gaat meedoen aan de vluchtigheid van het leven’
De passie van Rob Verlinden. Cursussen, agenda’s, boeken, televisieprogramma’s, een eigen bedrijf en zelfs een tuinweerlijn: het imperium van Rob Verlinden is groot. “Tuinieren wordt niet meer per definitie met truttigheid geassocieerd.”

Hij kan het niet laten. Terwijl hij lacht naar de fotografe, spelen zijn vingers met een jong taxusboompje. Tussen twee poses door legt hij uit hoe je een den klein kunt houden. Waarom je nauwelijks bijen aantreft in de stad. Hoe je kunt voorkomen dat slakkenkorrels onder de hosta wegregenen. Rob Verlinden, de ongekroonde tuinenkoning van Nederland, is een spraakwaterval. Honderduit kletst hij over tuinen, tuincultuur, tuingeschiedenis en in zijn enthousiasme is geen spoortje onoprechtheid te ontdekken.

Verlinden (53) begon bij AVRO’s *Service salon* met een wekelijkse tuinrubriek. In 1992 kwam hij met het door hemzelf bedachte programma *Flora magazine* bij RTL terecht. Na twee seizoenen werd het samengevoegd met klusprogramma *Eigen huis* en was de geboorte van *Eigen huis en tuin* een feit. Tuinman Rob en klusser Nico kregen een gouden formule in handen, die tot op de dag van vandaag wekelijks ruim een miljoen kijkers trekt. Deze week start ook de herhaling van de achtdelige serie *Robs tuinreizen*, waarin Verlinden meer laat zien van de cultuur en geschiedenis van de tuin.

SNOBISTISCH
Verlindens hoveniersbedrijf is gesitueerd op een grote bomenkwekerij. Iedere dag is hij er ’s morgens even aanwezig, maar de dagelijkse leiding kan hij er in zijn overvolle schema niet meer bij doen. Naast tuinman is Verlinden namelijk ook denktank: er lopen tal van initiatieven die op wat voor manier dan ook met tuinen of tuinieren te maken hebben.

Zijn invloed op de Nederlandse tuincultuur is groot. Het is Verlinden die eigenhandig de Kaapverdiaanse viool een revival bezorgde, het is Verlinden die de tulp weer in de vaas kreeg. Tuinieren wordt niet meer per definitie met truttigheid geassocieerd, meent hij. “Ik weet zeker dat wij met Eigen huis en tuin grote invloed hebben gehad op het feit dat mensen hun tuin zien als een stuk woonplezier. Vroeger was tuinieren geitenwollensokkengedoe of snobistisch, nu mag een tuin sfeerbepalend zijn en aansluiten bij een emotie.”

“Sommige tuinarchitecten roepen: ‘Je tuin moet bij de omgeving passen.’ Dat vind ik dus snobistisch gelul. De Nederlandse tuinen zijn voor een groot deel postzegeltjes: als je in een nieuwbouwwijk woont, is je omgeving de achtergevel van de buren. Nederlanders zijn niet chauvinistisch en halen stijlen overal vandaan. Ik voorspel: binnen tien jaar gaan tuintrends net zo snel als woontrends. Vroeger plantte je een boom voor je kleinkinderen, maar mensen zijn niet meer honkvast. De tuin gaat meedoen aan de vluchtigheid van het leven.”

KUNSTENAAR
De groene genen van Verlinden zijn van vader op zoon doorgegeven: grootvader startte in 1920 met een hoveniersbedrijf. Toch was de keuze voor het vak niet vanzelfsprekend. “Als jochie kwam ik veel in aanraking met kunst. Door mijn vader. Hij schilderde zelf en in de dure villa’s waar we vaak kwamen, hing veel kunst. Ik interesseerde me daarvoor, wilde er graag wat mee doen. Maar mijn vader zei: ‘Je moet ergens beginnen’ en drong me een beetje de tuinkant op. Op mijn zeventiende was ik al druk in de weer met tuinen ontwerpen en zo en ik besefte: Ik vind dit dus vreselijk leuk!”

“Ik kan mijn artistieke kant in tuinen kwijt, maar ik zou mezelf niet snel het etiket ‘kunstenaar’ geven. Ik ben een sfeermaker, in mijn karakter en vooral in mijn vak. Ik probeer een mooi plaatje neer te zetten. Maar de waardering moeten anderen mij geven. Ik zeg ook altijd: ‘Ik ben tuinman’. Ik hoef geen titeltjes als tuinarchitect of hovenier. Ik wil toegankelijk zijn.”

Copyright interview:
Directe link naar het complete interview NCRV gids – uit: 2003